Säsongsstart för Strömsö med Anders Samuelsson

Den 22 september har Strömsö säsongspremiär på Yle. Det är då också premiär för vår köksmästare Anders Samuelsson i rollen som ny kock i programmet. 

Anders Samuelsson kommer från Tromtesunda utanför Karlskrona i södra Sverige. Om sommarna var jobb i trädgården, äggplockning och höbärgning naturliga inslag. Och det var även där Anders intresse för råvaror och grönsaker grundandes.

Han utbildade sig till kock på gymnasiet och började där efter säsongsarbeta. Friliuftsliv var även det ett stort intresse vilket resulterade i bland annat tre år på Kebnekaise fjällstation.

Kockkarriären tar fart

Under sin karriär har han arbetat på ett flertal välrenommerade restauranger, bland annat på Buustamons fjällgård i Åre där han även var köksmästare. 2007 hittade han till Umeå där han arbetat på DUÅ:s matstudio och som köksmästare på Rex innan han kom till Blå Huset.

Sedan 2014 jobbar han som köksmästare och kreativ ledare på Blå Huset och för verksamheterna Gotthards KrogSävargården, P5, Fika! och Kulturbageriet. Anders är även engagerad i Blå Husets egen grönsaksodling och samarbetet med Brandts handelsträdgård.

Hållbara restauranger

Hållbar mat och hållbara restauranger ligger Anders varmt om hjärtat. Något han vill ta med in i sin roll som TV-kock. Anders berättar mer för Yle:

”Jag gillar verkligen rätter där man fokuserar både på animaliska produkter och grönsaker. Det gör tallriken så mycket mer intressant och mångfacetterad. I mitt nuvarande jobb odlar vi bland annat våra egna grönsaker. Jag har inte tidigare jobbat med tv utan mer med tidningsartiklar. Men jag ser fram emot att få ge en story kring maten, en historia och en tanke kring det vi stoppar i oss. Jag tycker Paul har gjort ett superjobb och hoppas att jag skall fortsätta att inspirera tittarna”

Strömsö är ett lifestyle-magasin av Yle som även sänts på SVT, med inslag kring mat, hobby och hantverk. Anders efterträder Paul Svensson, som även gästspelat på Gotthards Krog, som kock i programmet. 

Se säsongspremiären här!

Läs mer om vårt arbete med hållbarhet:

Gotthards Krog kan bli Årets Hållbara Restaurang

Svinngott – en meny för minskat matsvinn