Anders Samuelsson – husets gröna förkämpe

Han har både studerat ekologi och bärgat hö innan han klev in i kockyrket. Kanske är det den bakgrunden som lett till att vår köksmästare och kreativa ledare Anders Samuelsson centrerar sin matlagning runt det gröna. Eller så är det för att han är en engagerad samhällsmedborgare och familjefar.  

Hur det än kommer sig så är han en stark förespråkare för att ett mer hållbart samhälle faktiskt kan starta i köket.

Hos oss på Blå huset är rollen som kreativ ledare hans främsta uppgift. Rent konkret innebär det att han har kreativt ansvar för hur våra kök utvecklas. Till vardags kan det handla om att vara bollplank inför ett menybyte, att se över lönsamhet eller produktutveckling. Men det kan också handla om att tänja gränser och tänka utanför boxen. Några resultat av Anders arbete är den egna grönsaksodlingen på Älvåkern i Umeå, och ett samarbete med grossisten Martin & Servera för minskat matsvinn.

– Min mission är att göra våra verksamheter och gäster till en del av lösningen för ett mer hållbart samhälle, säger Anders Samuelsson. I dag är en av de viktigaste pusselbitarna för en njutningsfull upplevelse att gästen vet att besöket inte belastar klimatet mer än nödvändigt. Och det innebär allt som oftast att det hamnar grönt på tallriken.

Matsvinn och matvanor

Med våra verksamheter, Gotthards krogSävargårdenP5Fika! och Kulturbageriet, jobbar han dagligen för att fullfölja tanken på njutning utan onödigt klimatavtryck. Som kreativ ledare är han i högsta grad med och påverkar hur de olika verksamheterna ska utvecklas i den frågan.

– Jag är stolt över vad Gotthards krog har lyckats åstadkomma tillsammans med Martin & Servera inom projektet #svinngott, säger Anders Samuelsson. Varje år slängs oerhörda mängder mat – uppemot 120 000 ton – bland svenska restauranger och storkök. Att vi kan bidra till att minska den mängden känns väldigt bra. Bara under #svinngotts första år har vi tagit emot och förädlat drygt 10 ton frukter och grönsaker.

Som bransch har vi en bit kvar, så också som koncern, men vi rör oss framåt. Till exempel certifierade vi vår konferensvåning P5 till KRAV:s nivå 2 strax innan sommaren.

TV-kock med grön agenda

Förutom sitt arbete med oss och våra verksamheter spenderar också Anders en del tid i TV-rutan. Dels som kock på Strömsö, men nu även som gästande kock i Go’kväll. Här tar han tillfället att fortsätta sprida sin gröna filosofi, och att visa upp sina kreativa flärd.

– Som kock vill jag utmana våra traditionella tankar om smakkombinationer och hur vi brukar behandla grönsaker, säger Anders Samuelsson.

– Jag skulle också vilja att fler hittade en grön väg i vardagen och vågade testa mer där hemma. Många är uppväxta med grönsaker som tillbehör snarare än huvudrätt. Vi föräldrar behöver jobba på att bryta den vanan och inte fortsätta föra den vidare till våra barn.

Men han är också medveten om hur olika livspussel kan se ut och ställa till det. Det kan upplevas svårt att kombinera gröna val med vardagsbestyren, och visst slinker den ned någon krovskiva även i Anders stekpanna ibland.

Både hemma och i sin roll som kreativ ledare på Blå huset finns det dock en tydlig, grön, tråd. Något han säger även kommer synas i tv.

– Alla vill ju vara en del av lösningen, inte problemet. Oavsett om det är hemma, tillsammans med verksamheterna i Blå huset, eller kollegorna på Strömsö eller i Go’kväll, så vill jag dra mitt strå till stacken.

Recept

Här hittar du några av de recept som Anders delat med sig av.